Threshold under roof canopy, view from parkette
View of main outdoor circulation space towards clinic
Interior reception area, view of clinic from street
Interior meeting room, residential care facility seen from clinic

Rouge Valley Health System Clinic & Residential Care Facility

Kearns Mancini's project for a health clinic and residential care facility successfully integrates the programs of assisted housing and a community clinic by promoting combined social and physical health as a means to create a sense of place.

Rouge Valley Health System Outpatient Clinic and Residential Care Facility is a state-of-the-art building designed to bring together a thirty-unit assisted housing development and a community health clinic agency for patients with chronic mental illnesses. The design response to its urban context is to design a buffer from the street in order to create a sense of tranquility within the outdoor space that is framed by the both clinic and the housing block. The building's two major programatic elements are connected by a community amenity space that offers a break out area, lounge, offices and laundry facilities to residents.

Building Section

The in-patient and transitional housing development accommodates 30 units that are geared to the specific needs of the agency’s patients, who are often at risk of becoming homeless. These units, which are designed with two porticos on each level, face a landscaped parkette which acts as a circulation route that links to the clinic.

PROJECT DETAILS

Location
2867 Ellesmere Rd, Toronto, Ontario

Status
Completed, 2008

Building Size
30,000 sq. ft.

Project Value
$4.8 Million

Client
Rouge Valley Health System

Photography
Tom Arban

Project Team
Jonathan Kearns, Peter Ng, Dan McNeil

View towards entry

The clinic is designed as an L-shaped mass, with an exposed wooden roof structure that overhangs the perimeter of the building, creating a transitional space of shelter. It's presence within the community is one of transparency and warmth, aided by the ample use of wood and fenestration onto major circulation routes. Within the building, the community clinic offers social, recreational, and rehabilitation programs for it’s members, up to a total capacity of thirty-five clients per day. The use of these programs, and the project’s social facilities that the architecture re-enforces, helps to create a community that fosters social, physical, and mental health.

Other Projects

Contact Us

  • 1 Atlantic Avenue, Suite 104
  • Toronto, Ontario, M6K 3E7 Canada
Phone
416 536 5666
Fax
416 536 8626
Email
mail@kmai.com