View of atrium and main corridor
Details of atrium above dining hall
Renovated corridors and main conference space
View into new courtyard and lounge space
View of atrium from below and above

University of Toronto Mississauga William G. Davis Building, Phase 1

Project Details

Location
Mississauga, Ontario

Status
Completed

Client
University of Toronto Mississauga

Building Size
35,300 sq. ft.

Sustainability
LEED® Gold Certified

Awards
Award of Honour, Best of Year Interior Design Award | 2011

Project Team
Kearns Mancini Architects

Architectural Team
Jonathan Kearns, Peter Ng, Wayne Austin, Mark Ojascastro, Danny Pressacco

Consultant Team
Landscape Consultant: Fleisher Ridout Partnership Inc. Structural: RJC Engineering, Electrical: MCW Leed: OECI

Kearns Mancini is dedicated to producing high quality designs, on time and on budget. The William G. Davis building renovation is a prime example of our achievements in these areas. When tasked with the renovation of the Brutalist 'mega structure,' Kearns Mancini sought to infuse spaces with natural light and colour, through the implementation of domed skylights to increase the amount of sunlight in the building, as well as clerestory skylights, which are designed to trap in heat for the winter, and keep heat out during the summer. These environmental innovations are a reflection of the University of Toronto Mississauga's "Grow Smart, Grow Green" philosophy.

BACKGROUND

Kearns Mancini converted the former library block at the University of Toronto Mississauga, W.G. Davis Building into classrooms, faculty, campus security and administrative offices. This LEED® Gold renovation incorporates the entire third floor of the former library block.

As the building has a large floor plate, one of the design objectives was to maximize daylight opportunities. To fulfil that objective, the plan incorporates skylights in several areas, maximizing natural light sources while minimizing the need for artificial lighting.

The renovation also includes the addition of a corridor that is wide enough to serve as a venue for a wide variety of university events and exhibits. A two-story naturally-lit atrium filled with greenery adds to the height of the space. The main corridor is enhanced with new interior features and gives many inboard departments direct access to the main student circulation Galleria. In an area adjacent to the atrium there is a kitchenette and lounge and a main conference room for the Vice President and Principal.

Overall, the project is a highly finished, expertly detailed interior renovation. Superior materials are used throughout the space and the design is integrated with existing facilities. In addition, the lighting and material strategy helps establish a new identity for the Department of Geography and Sociology, while aligning with the University's desire for building infrastructures that promote ecologically-sound approaches. The ultimate intent of these design strategies have been to ameliorate the health and dynamism of the Campus.

SECTIONS

Sections through Building

Section through Clerestory

THE PROCESS

Kearns Mancini converted the former library block at the University of Toronto Mississauga, W.G. Davis Building into classrooms, faculty, campus security and administrative offices. This LEED® Gold renovation incorporates the entire third floor of the former library block.

As the building has a large floor plate, one of the design objective was to maximize daylight opportunities. To fulfil that objective, the plan incorporates skylights in several areas, maximizing natural light sources while minimizing the need for artificial lighting. The renovation also includes a corridor wide enough to serve as a venue for a wide variety of university events and exhibits.

A two-story naturally lit atrium filled with greenery adds to the height of the space. The main corridor is enhanced with new interior features and gives many inboard departments direct access to the main student circulation Galleria. In an area adjacent to the atrium there is a kitchenette and lounge and a main conference room for the Vice President and Principal. Overall, the project is a highly finished, expertly detailed interior renovation. Superior materials are used throughout the space and the design is integrated with the existing facilities. The lighting and material strategy helps establish a new identity for the Department of Geography and Sociology.

Kearns Mancini designed skylights to increase the amount of sunlight in the building, which also trap in heat for the winter, and keep heat out during the summer. These environmental innovations are a reflection of the University of Toronto Mississauga's "Grow Smart, Grow Green" philosophy.

THE RESULT

Kearns Mancini sought to bring natural light inboard, into a deep floor plate, to complement a revised plan layout in which Administrative offices and the Sociology and Geography departments were located on the plan in an advantageous way; adjusting the placement of programmatic elements according to usage patterns. The largest of the atria acts as a node, through which various departments are accessed.

Smaller skylights were used along ancillary corridors, which plays off the glass walls that define each office along the corridor. These translucent channel glass walls serve to admit light into offices, while animating the relationship between spaces. The Brutalist character of the existing building was sensitively maintained, inasmuch as it formed the ground against which complementary elements were introduced, rather than interruptions in materiality.

Kearns Mancini ensured that the W.G. Davis building Phase 1 renovation would provide for a work environment that would set a standard for future renovations to the the remaining portions of the large building. The renovation advocates a sensitive approach that aligns a sustainable design approach with the University's "Grow Smart, Grow Green" philosophy.

The Brutalist character of the existing building was sensitively maintained, inasmuch as it formed the ground against which complementary elements were introduced, rather than interruptions in materiality.

Main corridor

AWARDS & RECOGNITION

Best of Year Interior Design Award
Award of Honour | 2011

Testimonials

I wanted to express how thrilled I am at the realization of the vision by Peter and the KMA team. In its built form, the renovation makes clear what a wonderful attention to detail our architects brought to this project. The splashes of colour, abundant greenery of the atrium, light suffused throughout the spaces, changes in flooring and wall surfaces, indirect lighting, and all of the touches make this a superb space in which to work.
Gage Averill
Vice-Principal Academic and Dean, University of Toronto Mississauga
If I had realized how wonderful this space was to be, I would have extended my term to enjoy fully my spectacular new office.
Ian Orchard
Principal Academic, University of Toronto Mississauga
As I mentioned and as I told Peter Ng, we are thrilled with the realization of the original concepts (which I still think is more difficult to do than a new building) and the execution of the design. The design, workmanship and finishes are things to be proud of and that we will enjoy for years to come.
Paul Donoghue
Chief Administrative Officer, University of Toronto Mississauga

Other Projects

Contact Us

  • 1 Atlantic Avenue, Suite 104
  • Toronto, Ontario, M6K 3E7 Canada
Phone
416 536 5666
Fax
416 536 8626
Email
mail@kmai.com